Over het Stift


Het Elisabeth Stift is een kostbaar Kerkraads erfgoed

 

 

 

Het Stift, zoals het in Kerkrade genoemd wordt, ligt dicht bij het centrum van Kerkrade, Gaia Zoo en Cranenweyer, in de prachtige Anstelvallei. Het majestueuze gebouw, waar 21 appartementen verdeelt over drie verdiepingen gesitueerd zijn, ligt verscholen in het groen. Aan de straatkant van het gebouw de druk bezochte “Brasserie Elisabeth”, tijdens alle jaargetijden vertoeven in een weldadige omgeving onder het genot van een drankje, een heerlijke lunch of diner. Bezijden het gebouw is het “Kinderdagverblijf Kiekeboe” gelegen.

De hoofdingang van “WoonZorg Elisabeth” en “Kinderdagverblijf Kiekeboe” zijn bereikbaar via de “eigen weg”. Hier kabbelt ook de heldere Anstelbeek door het landschap, een weldaad van rust in een levendige omgeving. Er is een grote tuin waar op lommerrijke plekken banken uitnodigen om zittend te genieten van de omgeving. Het weiland, behorend bij WoonZorg Elisabeth Stift, wordt begrensd door Hammolenweg en Kerkradersteenweg is in 2017 omgetoverd tot hoogstam boomgaard Elisabeth met meer als 50 veelal jonge fruitbomen.
Tevens woont er in de nabijheid van de boomgaard een bijenkolonie die zorg draagt voor de overheerlijke Elisabeth honing.

Zoals reeds eerder vermeld verlieten in het voorjaar van 2015 de laatste cliënten, welke in het Elisabeth Stift door Hamboskiniek geplaatst waren het Elisabeth Stift en zegde MeanderGroep ZL de huur op per 31 december 2015. Het pand kwam leeg te liggen en verpaupering dreigde, zowel brasserie Elisabeth als kinderopvang Kiekeboe functioneerden nog normaal. Een drietal religieuze zusters, ziekelijk en op leeftijd, beheerden het pand. Op initiatief van de heren Vrancken en Renierkens was er snel een ambitieuze groep vrijwilligers die het Stift wilden redden van de dreigende verpaupering en er tevens iets zinvols, inherent aan het verleden van het Stift, mee wilden doen.


Doelstelling:

  • Appartementen realiseren voor ouderen welke comfortabel en betaalbaar zijn
  • Gericht op ouderen (veelal alleenstaand) waar in de thuissituatie vereenzaming dreigt.
  • Meer activiteiten brengen naar WoonZorg Elisabeth Stift, zodat het een ontmoetingspunt wordt voor mensen.
  • Het Elisabeth Stift behouden voor de toekomst.

Het viertal vrijwilligers ging aan de slag met het smeden van plannen, maken van een business plan, contacten leggen bij de gemeente Kerkrade, Provincie Limburg en andere partijen. In september 2015 werd naar de notaris getogen om de Stichting WoonZorg Elisabeth Stift op te richten. De plannen van de Stichting werden zowel bij provincie als gemeente warm ontvangen, dit resulteerde uiteindelijk tot de aankoop van het Elisabeth Stift. Dit werd mogelijk gemaakt door:

  • een aanzienlijke subsidie van de gemeente Kerkrade voor de verbouwing van het pand
  • subsidie voor verbouwing door de Provincie Limburg en lening voor de aankoop door de Provincie Limburg
  • in later stadium kwam er nog een subsidie van IBA-Parkstad voor verduurzaming van het pand

Woensdag 31 maart 2016 werd bij de notaris de koopacte getekend en op maandag 4 april 2016 ging de verbouwing van start.De verbouwing wordt in fases aangepakt, de eerste bewoners betrokken hun appartementen op 1 februari 2017, momenteel (Oktober 2019) moeten er nog 4 appartementen gerealiseerd worden. Alle appartementen bestaande appartementen zijn verhuurd.